Kaczka z rękawa z pomarańczami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • pomarańcza

    2 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżka
  • sól

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto
Kaczkę umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.Pomarańczę cienko obrać, wyciąć albedo ( biała skórka). Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą pokroić na małe fileciki. Skórkę i cząstki pomarańczy włożyć do kaczki.
Krok 2 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto
Do wyciśniętego soku, dodać miód, starty imbir, majeranek i pieprz cayenne. Marynatę wymieszać i skropić nią kaczkę, wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 3 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto
Kaczkę włożyć do rękawa, rękaw zawiązać na końcach, wstawić do piekarnika 180 oC.
Krok 4 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto
Piec 2 godziny, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze 30 minut, podlewając pozostałą marynatą. Po wyjęciu z piekarnika, dać kaczce odpocząć 10 minut, pokroić na porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 24.03.2015 07:42
wyglądanie smacznie,, gratuluję pomysłu!
Renataj 24.12.2014 23:28
Danie w sam raz dla mnie - uwielbiam połączenie drobiu i owoców:)
ben-ka 29.10.2014 09:47
Kaczka,to mój ulubiony drób,a szczególnie z owocami.
Kejti 29.10.2014 07:55
Smakowałaby mi :-)
Malinka 28.10.2014 20:33
Ale zjadłabym przynajmniej kawałeczek tak przepysznej, soczystej kaczki, super !!!
Renata9 28.10.2014 17:28
taką kaczkę to bym bardzo chętnie zjadła
Gabi44 28.10.2014 17:11
Bardzo lubię smak kaczuszki.
olyabuziaczek 28.10.2014 13:22
wyglada elegancko
ice cubes 28.10.2014 12:59
z chęcią zjadło by się coś takiego :)
gosia561 28.10.2014 12:58
wspaniała, taka elegancka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat