Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    3 kg
  • pomarańcza

    4 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • cebula biała

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    2 łyzki
  • wywar z kurczaka

    3/4 szklanki
  • nalewka owocowa

    1/4 szklanki
  • cukier

    1 łyzka
  • woda

    1 łyzka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • galaretka z czarnej porzeczki

    1 łyżka
  • ziemniaki

    1 kg
  • tymianek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję oliwą,
Krok 2 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2,30-3 godzin. Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
Krok 3 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.
Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Krok 4 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.
Krok 5 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i miksuję za pomocą blendera, dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.
Krok 6 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią
Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joannaa24 25.11.2015 13:36
Super wyszła :)
Malinka 25.11.2015 11:14
Ależ ona się pięknie prezentuje, mimo, iż upieczona... ;)
NatalkaC 25.11.2015 10:47
Przepysznie wygląda zrobię na imprezę Andrzejkową ;)
Futka 25.11.2015 10:28
Bajecznie smaczna kaczka! Palce lizać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat