Kaczka z pomarańczami i sosem porzeczkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1
  • pomarańcza

    6
  • cytryna

    1
  • dżem porzeczkowy

  • płatki migdałowe

  • wino czerwone wytrawne

    1
  • bulion warzywny

    1/2
  • masło

    1/2
  • cebula czerwona

    1
  • marchewka

    1
  • mąka ziemniaczana

    1
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • tymianek

  • czosnek

    3
  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Po nocy marynowania się kaczki w kolorowym pieprzu, tymianku, czosnku i soku z pomarańczy i cytryn , włożyłam do środka kaczki obraną ! i pokrojoną pomarańczę i listki laurowe.Dookoła kaczki ułożyłam piórka z cebuli i
pokrojoną w plasterki marchewkę , kaczkę obłożyłam również piórami masła . Podlałam bulionem, zakryłam folią do pieczenia i w 175C piekłam przez 20 minut. Następnie odkryłam folię i piekła się dalej w między czasie obrałam 3 pomarańcze i pokroiłam w grube plastry.
Kaczkę przed włożeniem do piekarnika obłożyłam wiórkami masła,
co 20 minut polewałam kaczkę sosem z dna brytfanki.Po półtorej godzinie przełożyłam kaczkę na drugą stronę, czyli piersiami do góry. Kaczkę nakłułam, aby wytopił się z niej bardziej tłuszcz. W międzyczasie przygotowałam sos..
starłam skórkę z jednej pomarańczy,drugą pomarańczę obrałam i wycisnęłam z niej sok , a miąższ drobno posiekałam.Dodałam migdały, lampkę wina i dwie łyżki dżemu porzeczkowego, wszystko gotowałam, do momentu gdy odparowało nieco wino i dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej..
Zamiast dżemu i mąki ziemniaczanej można by dodać galaretkę porzeczkową, niestety sklepy w okolicy w taką się nie zaopatrują .
Kaczkę podałam z gotowanymi marchewkami i pieczonymi łódkami ziemniaków.

aby wszystko poszło zgodnie z planem.. Kaczkę trzeba obowiązkowo podlewać, bo inaczej będzie sucha ! Pomarańcze i cytryna do kaczki muszą być obrane ze skórki, nieobrane sprawiają, że mięso robi się kwaśne.


Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ISKRA 29.04.2011 15:01
a dziękuję.. staram się, żeby nie tylko dobrze smakowało ale i wyglądało ;)
ISKRA 29.04.2011 15:01
a dziękuję.. staram się, żeby nie tylko dobrze smakowało ale i wyglądało ;)
Izabela/bella81 26.04.2011 00:09
Ładnie się prezentuje na zdjęciu:)
ISKRA 25.04.2011 11:48
Polecam spróbować.. ponoć dobra :) [piszę ponoć, bo gotuję, ale nie jadam mięsa]
ben-ka 25.04.2011 10:58
kaczka to jest to co bardzo lubię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat