Kaczka z pomarańczą i żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kaczka

    1
  • pomarańcza

    2
  • żurawina

    20 dag
  • czosnek ząbki

    1
  • kasza gryczana

    2 woreczki

Składniki na marynatę

  • oliwa

    30 ml
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Czosnek suszony Prymat

    1 płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę opłukać w wodzie i osuszyć . Po osuszeniu natrzeć ząbkiem czosnku całą kaczkę. Wszystkie składniki na marynatę dać do miski i pomieszać do połączenia się składników. Gotową marynatą natrzeć kaczkę i odstawić na 6 godzin przed pieczeniem. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dać żurawinę oraz 1 1/2 pomarańczy pokrojonej w mniejsze ćwiartki. Całość wymieszać. Zamarynowaną kaczkę wystawić na blaszkę i nafaszerować ją kaszą z pomarańczą oraz żurawiną. Na wierzch kaczki dać plastry pomarańczy. Gotową kaczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez pół godziny w 200 stopniach . Później zmniejszyć temperaturę do 170 i piec przez 1 1/2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 25.04.2016 11:14
wspaniała kaczusia
Maridka19 14.04.2016 12:03
Bardzo miło mi to słyszeć. Zapraszam do wypróbowania:)
Katrina.u 14.04.2016 11:28
muszę taką zrobić
AZgotuj 14.04.2016 11:07
świetnie wypieczona :)
Motorek 14.04.2016 09:35
palce lizać
2milutka 14.04.2016 08:43
Pyszna kaczuszka mniam!
Maridka19 14.04.2016 08:27
Ja też bardzo dobra jest też z gruszkami :)
ben-ka 14.04.2016 08:21
Bardzo lubię kaczkę z owocami.
Krzysztof15 14.04.2016 06:47
pyszna kaczuszka
jagoda5913 14.04.2016 00:18
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat