Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym

Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kg
  • czerstwe kajzerki

    2 szt
  • suszonych podgrzybków

    5 dag
  • żołądek z kaczki

    1 szt
  • serduszko z kaczki

    1 szt
  • wątróbka z kaczki

    1 szt
  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • cebula

    1 duża
  • do zamarynowania kaczki

  • octu balsamicznego

    2 łyżki
  • miodu

    1 łyżka
  • sosu sojowego

    2 łyżki
  • słodkiej papryki w proszku

    1 łyżeczka
  • soli

    1 łyżka
  • czosnku

    1 duży ząbek
  • olej z pestek winogron

    2 łyżki
  • jaja na twardo

    2 szt
  • jajka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym foto
Kaczkę umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem.Oczyściłam z pozostałości piór.Zaszyłam otwór po szyi. Do miseczki przecisnęłam czosnek, dodałam pozostałe składniki marynaty i dokładnie wszystko wymieszałam.Przygotowaną marynatą dokładnie natarłam kaczkę, którą następnie owinęłam folią spożywczą i włożyłam na 12 godzin do lodówki.
Krok 2 - Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym foto
Mięso i podroby zmieliłam. Cebulę pokroiłam w bardzo drobną kostkę i usmażyłam na 1 łyżce oleju i 1 łyżeczce masła.Dodałam ugotowane, uprzednio namoczene i posiekane niezbyt drobno grzyby oraz pokrojone w dużą kostkę jajka na twrdo.Wbiłam 1 surowe jajko i 1 żółtko i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułkę.
Krok 3 - Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym foto
Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem mielonym i solą. Farszem wypełniłam dosyć luźno kaczkę, zaszyłam otwór. Piekłam 2,5 godziny w temp.190*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

01.07.2015 21:13
Dobre nadzienie do kaczki.

mirosława4

30.04.2014 20:01
zapewne smaczna ta kaczuszka

marcia7

18.04.2014 12:03
super nadzienie

SawaX

02.04.2013 17:00
gdzies kiedyś miałem przepis na pieczeń z kaczki... muszę poszukać :)

mz00ms

19.03.2013 19:53
dubel czy nie dubel, mi przepis się podoba :) szukam na święta czegoś z kaczką

KasiaK90

14.01.2013 12:08
ale pyszności

Henryka2

14.01.2013 11:47
Dubel zgłoszony do usunięcia 14.01.13 godz. 11,38

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat