Kaczka z jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kilogramy
  • czosnek

    3 ząbki
  • majeranek

    4 łyżki
  • jabłko

    2 sztuki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • tymianek posiekany

    3 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy od wewnątrz po zewnętrznej stronie solą , pieprzem, oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem kaczkę nadziewamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki, dodajemy tymianek i zaszywamy kaczkę nicią spożywczą. Kaczkę smarujemy pędzlem oliwą, posypujemy trochę majerankiem, robimy nacięcia koło kupra i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejną godzinę w tym czasie polewamy kaczkę od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. W naczyniu lub formie obok kaczki można ułożyć czosnek przecięty na połówki pod koniec pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 27.04.2015 23:58
Kaczka wygląda apetycznie :-)
IKrakowianka 27.04.2015 21:09
idealne danie
Renata9 27.04.2015 19:27
Świetna kaczka :-)
pestka 27.04.2015 17:59
bardzo smaczny obiad
agnieszka214 27.04.2015 17:40
bardzo apetycznie wyszła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat