Kaczka z jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kilogramy
  • czosnek

    3 ząbki
  • majeranek

    4 łyżki
  • jabłko

    2 sztuki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • tymianek posiekany

    3 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy od wewnątrz po zewnętrznej stronie solą , pieprzem, oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem kaczkę nadziewamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki, dodajemy tymianek i zaszywamy kaczkę nicią spożywczą. Kaczkę smarujemy pędzlem oliwą, posypujemy trochę majerankiem, robimy nacięcia koło kupra i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejną godzinę w tym czasie polewamy kaczkę od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. W naczyniu lub formie obok kaczki można ułożyć czosnek przecięty na połówki pod koniec pieczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 27.04.2015 23:58
Kaczka wygląda apetycznie :-)
IKrakowianka 27.04.2015 21:09
idealne danie
Renata9 27.04.2015 19:27
Świetna kaczka :-)
pestka 27.04.2015 17:59
bardzo smaczny obiad
agnieszka214 27.04.2015 17:40
bardzo apetycznie wyszła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat