Kaczka z jabłkami z karmelizowaną marchewką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki do kaczki

  • kaczka

    ok.2-3 kg
  • jabłka

    1/2 kg
  • Czosnek suszony Prymat

  • ziemniaki

    4 duże
  • Majeranek suszony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • Sól ziołowa- MŁYNEK

  • ziele angielskie

    4
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4
  • masło

    pół kostki do tacki

karmelizowane marchewki

  • marchewka

    1/2 kg
  • masło

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • sól

  • kostka rosołowa

    1/2
  • woda letnia

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka z jabłkami z karmelizowaną marchewką  foto
Kaczkę umyć natrzeć majerankiem , papryką ,solą , pieprzem .
Krok 2 - Kaczka z jabłkami z karmelizowaną marchewką  foto
Kaczkę ułożyć na brytfance , do brytfanki włożyć pół kostki masła liść laurowy , ziele angielskie oraz czosnek . Kaczkę wypychamy jabłkami i spinamy wykałaczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 1.5 godziny pod przykryciem i 1 godzinę pieczemy odkrytą kaczkę co jakiś czas podlewamy powstałym sosem .
Krok 3 - Kaczka z jabłkami z karmelizowaną marchewką  foto
Marchewkę myjemy i obieramy . Marchewkę dusimy w rondelku w wodzie i pół kostki rosołowej . Całość dusimy około 10 minut .Pod koniec duszenia dajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę miodu i dusimy około 5 minut na patelni . Całość doprawiamy przyprawami .
Krok 4 - Kaczka z jabłkami z karmelizowaną marchewką  foto
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki . Dosolić i doprawić według uznania. Gotowe talarki ułożyć obok kaczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 22.10.2015 11:19
pyszne danie
Margo1 09.10.2015 16:01
nie robiłam takiej potrawki
berys18 08.10.2015 08:59
pyszny pomysł
Wafelek2601 07.10.2015 20:16
Przepyszna kaczka
RenataZ-et 07.10.2015 18:54
pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat