Kaczka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kg
  • jabłko kwaśne

    6 szt ( szara reneta)
  • majeranek

    4 łyżeczki
  • rozmaryn

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka z jabłkami foto
Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wnętrze i wierzch kaczki natrzeć solą i pieprzem, oprószyć majerankiem i rozmarynem. Odstawić na noc do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, lub w kostkę i pozbawić gniazd nasiennych, oprószyć łyżeczką majeranku.
Krok 2 - Kaczka z jabłkami foto
Do wnętrza kaczki włożyć jabłka.Kaczkę naciąć delikatnie na piersiach aby tłuszcz się lepiej wytopił. Kaczkę przełożyć piersią do góry do naczynia żaroodpornego i obłożyć pozostałymi jabłkami.
Krok 3 - Kaczka z jabłkami foto
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec około 2 godzin. W czasie pieczenia co pół godziny podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kaczka się przyrumieniła.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 30.06.2017 10:16
jaka pyszna kaczuszka
Agnieszka-87-25 30.06.2017 07:33
prosto i smacznie przyrzadzona kaczka
IZABELA29 30.06.2017 06:31
Pyszne danie
Krzysztof15 30.06.2017 06:08
pyszna kaczuszka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat