kaczka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • Majeranek suszony Prymat

    4 łyżki
  • sól

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • lubczyk świeży

    1 gałązka lub suszony
  • jabłka

    4 sztuki
  • tłuszcz do smażenia

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - kaczka z jabłkami foto
Mięsko z kaczki porcjujemy na kawałki.
Krok 2 - kaczka z jabłkami foto
Mięso nacieramy przyprawami i wkładamy na rozgrzany tłuszcz w brytfannie. Ząbki czosnku przetnij na 2 części i wrzuć do mięsa. Smażymy mięso na dosyć dużym ogniu ,aby nam się kaczka podsmażyła, a nie gotowała. Można lekko podlewać wodą.
Krok 3 - kaczka z jabłkami foto
Po 30 minutach przewracamy mięso, kładziemy gałązkę lubczyku i dalej smażymy 30 minut.
Krok 4 - kaczka z jabłkami foto
W między czasie włóż przecięte jabłka do brytfanny.
Marta Ryżek-Kalkowska
Kaczka wydobędzie swój smaczny aromat jeśli ją mocniej podsmażymy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 14.03.2015 23:48
bardzo dziękuję.
Wiesława1 19.02.2015 21:10
pyszna kaczuszka
Marta Ryżek-Kalkowska 19.02.2015 18:01
ja polecam ją nie tylko na niedzielę :) Jedzmy częściej ,bo jest smaczna.
gosia561 19.02.2015 17:55
doskonała na niedzielny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat