kaczka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • jabłka

    4 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • sól gruboziarnista

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę powoli rozmrozić, wyjąć ze środka podróbka. Odłożyć wątróbkę, bo pieczenie jej z kaczką powoduje zmętnienie sosu, serce i szyję można dołożyć do pieczenia.
Kaczkę opłukać z okolic kupra usunąć nadmiar tłuszczu. Z kupra dokładnie usunąć gruczoł.
Osuszoną kaczkę natrzeć od wewnątrz i na zewnątrz grubą solą i odstawić na 15 minut. Następnie. Posypać wnętrze majerankiem. Jabłek nie obierać tylko przekroić na pół i wyjąć środki. Jabłka zapakować do środka kaczki zaszyć kaczkę z wierzchu posypać delikatnie pieprzem i dokładnie obtoczyć w majeranku. Obok do brytfanny można dołożyć serduszko, szyjkę i jabłka, które nie zmieszczą się do środka.
Włożyć do zakrywanej brytfanny piec około 2 godz. W temp. 175-200 stopni. Po wyjęciu nakłuć i sprawdzić czy jest już krucha. Jeśli jest twardawa dopiec jeszcze z pół godziny.
Sos od kaczki jest tłusty. Należy go przelać do innego naczynia, schłodzić, zdjąć tłuszcz, a resztę można ponownie rozgrzać i zagęścić mąką, aby powstał sos. Można też podać kaczkę od razu polewając płynnym sosem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna54 14.02.2014 18:37
smaczne jedzonko
Piotr-21 14.02.2014 13:36
no po prostu palce lizać
Megg 14.02.2014 13:25
wygląda bardzo apetycznie
Patriszja 14.02.2014 13:04
Kaczke z jabłkami uwielbiam i naprawde polecam wszystkim!
Barbara/zuza22_85 14.02.2014 12:56
ale apetyczna
Milka100 14.02.2014 09:01
ale pyszna kaczucha
malaczarna23 14.02.2014 08:59
uwielbiam kaczkę z jabłkami
Paolcia 14.02.2014 08:45
moja mama taką robi :) pyszna polecam :)
norweska20 14.02.2014 08:43
jeszcze nigdy nie robiłam kaczki - chyba pora spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat