kaczka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1
  • jab łka

    4
  • wino czerwone

    1/2 szklanki
  • pieprz

  • sól

  • majeranek

  • margaryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności sprawioną kaczkę dokładnie oczyszczamy, a później nacieramy wewnątrz oraz zewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowaną kaczkę odkładamy na 2 godziny do lodówki . Po upływie tego czasu kaczę wyciągamy z lodówki i faszerujemy jabłkami, które najpierw należy umyc, wyciąc gniazda nasionek i poroic w mniejsze kawałeczki. Faszerowaną kaczę dobrze spinamy wykałaczkami. Blachę smarujemy margaryną, a następnie kładziemy na nią kaczkę faszerowaną i polewamy czerwonym winem. Kaczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez oko ło półtorej godzi. Kaczkę w czasie pieczenia polewac czasami winem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia47-47 27.06.2012 09:02
na pewno pyszna
Rafał10 25.05.2012 21:16
wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !
anna186 25.05.2012 20:52
pyszna
Patrycja35 30.04.2012 13:21
hmm musze sprobowac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat