Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w winie od Hamrocyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 szt.
wino czerwone wytrawne 250 ml
mąka 1 łyżka
cebula 1 szt.
słonina 50 gram
pieprz
sól
kaczka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w winie od Hamrocyka

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni . Obieramy jabłka ,wycinamy gniazdko nasienne i kroimy na kawałki.Kaczkę kroimy na kawałki i dokładnie myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem przyprawiamy solą i pieprzem , cebule obieramy i kroimy na kosteczkę tak jak i słoninę , na patelni wrzucamy słoninę i gdy wypuści tłuszcz dodajemy cebule , a gdy ta się zeszkli , wylewamy wszystko na dno naczynia żaroodpornego na to układamy kaczkę i jabłka. Wszystko zalewamy czerwonym wytrawnym winem 1/2 szklanki , pozostałe wino wlewamy gdzieś w połowie duszenia.Kaczkę wkładamy do piekarnika na godzinę , ale najlepiej samemu sobie sprawdzać miękkość mięsa , od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Gdy kaczkę mamy już gotową , wyciągamy kaczkę z naczynia ,sos powstały przelewamy do garnka , podgrzewamy w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy mąkę i zagęszczamy sos . chwilkę gotujemy polewamy sosem kaczkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 20.10.2013 16:19
zjadłabym kawałek tej kaczuszki :)
Dorota59 21.11.2012 20:16
znakomite
Goya 30.09.2012 21:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak