Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w sosie własnym

5.0
(50)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
tłuszcz do smażenia
woda 1 szklanka
mąka 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w sosie własnym

Kaczkę pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Oprószyć solą i pieprzem do smaku. Warzywa obrać i umyć. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, marchew, pietruszkę oraz przeciśnięty czosnek. Całość podlać tłuszczem do smażenia i odrobiną wody, aby kaczka się nie przypaliła. Tak przygotowaną kaczkę smażyć przez około godziny. Gdy kaczka jest już podsmażona, rozrobić w szklance 2 łyżki mąki z odrobiną wody i zagęścić sos. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 19.06.2013 11:14
Kaczuszka palce lizać. Pycha :)
Aannkaa82 22.02.2013 20:56
Muszę wypróbować - koniecznie.
alaaa 16.02.2013 18:46
pyszne mięsko
Henryka2 16.10.2012 21:59
Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam!
bietka 16.10.2012 00:10
Pani Henryko ma pani oczywiście rację, powinno być jak juz będzie prawie usmażona to zagęścić sos mąką i wtedy się jeszcze dosmaży, ja z tą mąką smażę jeszcze ponad pół godziny:)
Mariposas 13.10.2012 18:59
Super
Henryka2 13.10.2012 18:19
Bardzo dobry przepis. Mam tylko pytanie czy w ostatnim zdaniu nie wkradł się błąd? Jest napisane "jak się podsmaży" a chyba ma być "usmaży"?
Anna152 13.10.2012 15:32
na pewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak