Kaczka w sosie własnym

Kaczka w sosie własnym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • tłuszcz do smażenia

  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Oprószyć solą i pieprzem do smaku. Warzywa obrać i umyć. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, marchew, pietruszkę oraz przeciśnięty czosnek. Całość podlać tłuszczem do smażenia i odrobiną wody, aby kaczka się nie przypaliła. Tak przygotowaną kaczkę smażyć przez około godziny. Gdy kaczka jest już podsmażona, rozrobić w szklance 2 łyżki mąki z odrobiną wody i zagęścić sos. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 19.06.2013 11:14
Kaczuszka palce lizać. Pycha :)
Aannkaa82 22.02.2013 20:56
Muszę wypróbować - koniecznie.
alaaa 16.02.2013 18:46
pyszne mięsko
Henryka2 16.10.2012 21:59
Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam!
bietka 16.10.2012 00:10
Pani Henryko ma pani oczywiście rację, powinno być jak juz będzie prawie usmażona to zagęścić sos mąką i wtedy się jeszcze dosmaży, ja z tą mąką smażę jeszcze ponad pół godziny:)
Mariposas 13.10.2012 18:59
Super
Henryka2 13.10.2012 18:19
Bardzo dobry przepis. Mam tylko pytanie czy w ostatnim zdaniu nie wkradł się błąd? Jest napisane "jak się podsmaży" a chyba ma być "usmaży"?
Anna152 13.10.2012 15:32
na pewno smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat