Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w sosie pomarańczowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kaczki 4 szt
pomarańcza 2 szt
cebula 1 mała
olej do smażenia
pieprz
sól
Czosnek suszony Prymat
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w sosie pomarańczowym

Kroki postępowania

1
Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą. Z jednej pomarańczy na tarce zetrzeć łyżeczkę skórki. Z pomarańczy wycisnąć sok. Piersi kaczki oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę fileta naciąć w kratkę nożem. Obsypać z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, oblać trzema łyżkami soku pomarańczowego i odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Kaczka w sosie pomarańczowym foto
2
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć piersi na brązowo - złoto - najpierw 8 minut stronę ze skórą, a następnie 5 minut z drugiej strony.
Krok 2 - Kaczka w sosie pomarańczowym foto
3
Piersi kaczki przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 minut.
Krok 3 - Kaczka w sosie pomarańczowym foto
4
Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać skórkę z pomarańczy i sok, zagęścić mąką ziemniaczaną i doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Kaczka w sosie pomarańczowym foto
5
Filety z kaczki wyjąć z piekarnika i pokroić w grubsze plastry, polac sosem pomarańczowym.
Krok 5 - Kaczka w sosie pomarańczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 10.04.2015 20:32
pyszniutkie mięsko
Wafelek2601 10.04.2015 18:21
Przepyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak