Kaczka w sosie pieczarkowym

Kaczka w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kacze udka w sosie pieczarkowym. Taki trochę poznański obiad i do tego pyzy oraz buraczki pieczone. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba więc robię to wcześniej i przechowuje w lodówce. Kaczka z pyzami to jedno z moim ulubionych dań.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki mięsa:

  • kacze udka

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • ocet winny

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    6 łyżek
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka

Sos:

  • pieczarki

    20 dag
  • cebulka

    1 sztuka
  • pieprz czerwony

    1 łyżeczka
  • wywar mięsny

    200 ml
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • buraki czerwone pieczone

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    5 gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso:

Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewam brytfannę, wlewam trochę oleju, przekładam nogi kaczki, ale bez cebuli. Smażę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewam wodą około godzinę aż mięso będzie miękkie.

Sos:

Mięso wykładam na talerz. W miseczce rozrabiam mąkę krupczatkę w 1/3 szklance wody i wlewam do gotującego się sosu. Mieszam i zagotowuję.

Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pieczarki dodaję do sosu. Doprawiam według uznania. Kaczkę podaję z burakami pieczonymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

31.01.2019 12:18
Smakowita ta kaczuszka, kiedyś jak chodowaliśmy swoje kaczki to na obiad były bardzo często, teraz bardzo rzadko : )

Bożena Matuszczyk

31.01.2019 10:23
Takim daniem możesz się szczycić, sama bym trochę schrupała.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat