Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w sosie jeżynowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

pierś z kaczki 2 szt

Marynata

tymianek 2 gałązki
skórka pomarańczowa 1 szt
sól 1/3 łyżeczki
pieprz 1/3 łyżeczki
ząbki czosnku 3 szt (posiekane)

Sos

jeżyny 200 g
wino czerwone wytrawne 200 ml
ocet balsamiczny 1 łyżeczka (z figą)

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w sosie jeżynowym

Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso i włożyłem do lodówki na 2 godziny.
Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem.
Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty.
Na talerzu ułożyłem kaczkę, polałem sosem. Z boku ułożyłem jeżyny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 07.08.2016 07:02
Świetna propozycja
Wiktoria29 06.08.2016 19:18
mniam, fajne danie
Futka 06.08.2016 17:14
Bajeczna! Palce lizać :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak