Kaczka w Pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1
  • majeranku

    5 łyzeczek
  • duża pomarańcza

    1
  • sosu sojowego

    2 łyżki
  • jabłka

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie umyć,osuszyć,obsypać majerankiem,w środku też,opruszyć solą i pieprzem - szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki na 6godz.

Piekarnik nagrzać do 200C.Jabłka obrać ze skóry,wyciąć gniazda i pokroić w kostkę,jeśli są kwaśne można je posypać cukrem brązowym lub polać odrobinką miodu (wspaniały aromat!),i włożyć do środka kaczki,wykałaczkami spiąć,tuszkę posmarowac olejem i sosem sojowym - wstawić do piekarnika,po20 min.zmniejszyc temp.na 180C i piec jeszcze,polewając czas od czasu powstałym ciemnym sosem, 1,5 - 2godz.(zależy od wielkości kaczki),sprawdzać przekuwając szpikulcem,jeśli wychodzi przezroczysty płyn,gotowa.Pół godziny przed końcem pieczenia,obłożyc kaczkę obraną ze skóry i pociętą w plastry pomarańczą,polać powstałym sosem i zapiekać.Podawać z ryżem lub pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 06.10.2011 09:51
apetycznie wygląda
treonina 07.08.2011 12:03
niestety nie przepadam za kaczką :( i chociaż świetnie to zawsze wygląda to jakoś mi to nie podchodzi...
Tomasz17 02.02.2011 17:21
muszę spróbować :)
marcia71 16.01.2011 22:32
hm.. ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat