Kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z piersi kaczki

    4
  • cytryna

    1
  • wina białego

    pół szkl.
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • masła

    4 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

  • tymianek

  • cukier

  • sól

  • pieprz

  • nalewka owocowa

    25 pomarańczowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyj .
Sok z pół cytryny wymieszaj z łyżka majeranku,czosnkiem roztartym ze szczyptą soli,tymianku i pieprzu.
Natrzyj piersi ,przykryj schłodz przez 2 godziny.
Pomarańcze umyj ,sparz pokrój w ósemki .
Skrop resztą soku z cytryny i nalewka
.Posyp skórką otarta z cytryny ,cukrem i tymiankiem.
Piersi zrumień na 2 łyżkach masła .
Żaroodporną formę wysmaruj łyżką masła .Na dnie ułóż mięso.Obłóż cząstkami pomarańczy .
Podlej winem .Posyp wiórkami masa.
Formę przykryj folią aluminiową .
Piecz 40 minut w temp. 180* C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 04.07.2013 20:16
super smaczna kaczka
Ewelina47 15.09.2012 20:59
super kaczucha
Rybciia 19.08.2012 14:42
rewelacja!!!
caroline1983 09.05.2012 21:24
klasyka, zawsze elegancka :)
madi356 17.04.2012 22:34
pysznie wygląda mniam
zdzislawa2 10.04.2012 17:24
super
Sarenka 17.01.2012 08:00
Popularna nazwa przepisu, ale z nalewką musi być pyszniutko.
kotlet 19.05.2011 23:10
wygląda apetycznie
barbara11561 16.03.2011 10:49
Rewelacja taki obiadek
Anita21 09.02.2011 15:23
mm uwielbiam kaczkę a w pomarańczach musi byc rewelacyjna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat