Kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

  • pomarańcze

    3 sztuki
  • sól

  • pieprz

  • miód

    2 łyżki
  • bulion

    1 szklanka
  • melisa liście

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę umyć, osuszyć, po nakłuwać. Posmarować oliwą od środka i na zewnątrz, nasolić, pieprzem posypać. Wstawić do lodówki na całą noc. Cebulę pokroić, z 1 pomarańczy wycisnąć sok. Sok wlać do kaczki włożyć cebulę, listki melisy. Kaczkę zaszyć. Piec z brytfannie, podlać bulionem. Piec w temp 200 stopni przez 2 h. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, zmieszać z miodem i smarować kaczkę od czasu do czasu. Trzecią pomarańcze pokroić w plastry i obłożyć kaczkę po upieczeniu. Kaczkę podawać z pomarańczą. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 21.04.2014 22:05
w pomarańczach-super
Katarzyna59 18.04.2014 20:16
apetycznie się prezentuje
marcia7 18.04.2014 12:03
zrobię na święta
Lidzia 03.04.2014 15:15
Taką lubię.
EmciaPichci 13.03.2013 07:15
pięknie podana!
IwonaKa 04.02.2013 11:45
ale pięknie podana,pycha
Alex_M 03.02.2013 12:51
sliczna kaczuszka :)
Dorota37 18.01.2013 17:30
na pewno bardzo aromatyczna
Dorota37 18.01.2013 17:29
na pewno bardzo aromatyczna
Beata23 14.01.2013 10:05
wspaniała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat