Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w burakach z kurkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 szt
kurki 500 gram
buraki czerwone 500 gram
szalotka 200 gram
Majeranek suszony Prymat 50 gram
miód prawdziwy 100 ml
sól do smaku 50 gram
Pieprz czarny mielony Prymat 50 gram
masło do smażenia 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w burakach z kurkami

Piersi kaczki marynuj godzinę w majeranku soli i pieprzu, następnie na rozgrzanej patelni grillowej smaż po 7 minut z każdej strony, następnie wstaw do piecza rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie kaczka będzie gotowa, z zewnątrz przypieczona a w środku różowa!

Dodatki:

Kurki - kurki podsmaż na maśle i z solą dosłownie 5 minut aż puszczą sok.

Buraki - Buraki upiecz w piecu w temperaturze 170 stopni w 40 minut a następnie ostudź i pokrój na plastry i karmelizuj na patelni z miodem solą i pieprzem aż puszczą sok i zrobi się słodki sos, na koniec dodaj szalotkę pokrojoną w piórka.

Upieczoną kaczkę podawaj z kurkami i burakiem, to doskonała kompozycja! W prosty sposób możesz zaskoczyć swoich gości przyrządzając im takie danie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak