kaczka po pekińsku w naleśnikach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lapisowanie kaczki

  • cebula biała

    1 szt
  • sos sojowy

    5 łyżek
  • miód

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżki
  • przyprawa 5maków

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • olej

    1 łyżeczka

naleśniki

  • mleko

    1 szklanka
  • woda gazowana

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • olej

    1 łyżka

warzywa

  • ogórek

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • szczypiorek

    1 szt

sos śliwkowy

  • dżem śliwkowy

    1 słoik 250ml
  • ocet winny

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • papryczka chili

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa 5 smaków

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - kaczka po pekińsku w naleśnikach foto
Wszystkie składniki do lapisowania wymieszaj wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Natrzyj kaczkę i odłóż do lodówki na około 12 godzin, przewracając co jakiś czas. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. około 200 stopni na termoobiegu na początku 20 minut, odwrócić i następne 20 minut, a następnie jeżeli masz białe wino to podlej kaczkę i piecz jeszcze 20 minut , a następnie odwróć przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przewracając kaczkę możliwie najczęściej. Upieczoną kaczkę należy odstawić do odsapnięcia, żeby soki zatrzymały się w kaczce a nie wypłynęły na talerz.
Krok 2 - kaczka po pekińsku w naleśnikach foto
W czasie pieczenia się kaczki smażymy naleśniki. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera i smażymy na patelni naleśniki bardzo cienkie i odkładamy na talerz
Krok 3 - kaczka po pekińsku w naleśnikach foto
Warzywa kroimy w cienkie paseczki a dymkę myjemy i układamy na talerzu
Sos śliwkowy- wszystkie składniki łączymy ze sobą w garnku i gotujemy około 10 minut- studzimy. Do naleśnika nakładamy kaczkę, warzywa, polewamy sosem i zwijamy w naleśnika.
Krok 4 - kaczka po pekińsku w naleśnikach foto
I gotowy naleśnik w przekroju

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat