Kaczka po pekińsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kaczka

    1 szt (ok 2kg)

MARYNATA

  • sos sojowy

    1/3 szkl
  • ocet ryżowy

    2 łyżki
  • wódka

    1/3 szkl
  • olej

    1 łyżka
  • miód płynny

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    3 szt

SOS ŚLIWKOWY

  • śliwki węgierki

    200 g
  • sos balsamiczny

    3 łyżki
  • goździki mielone

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka po pekińsku foto
Kaczkę włożyć całą do wrzątku. Parzyć przez 5min. Wyjąć z wody. Ostudzić i oczyścić ze wszystkich pałek.
Krok 2 - Kaczka po pekińsku foto
Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, czosnek rozgnieść.
Krok 3 - Kaczka po pekińsku foto
Wystudzoną kaczkę natrzeć marynatą i pozostawić ją w chłodnym miejscu przez dobę. Kaczkę należy co parę godzin polewać marynatą. Żeby nie wysychała.
Krok 4 - Kaczka po pekińsku foto
Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 15min z jednej strony, a potem przewrócić na drugą. Po 10min zmniejszyć temperaturę do 170*C i piec kaczkę przez 2godziny. Można jeszcze obracać w trakcie pieczenia. Jeżeli będzie się nam za bardzo przypalać to przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić na 5min, żeby mięso odpoczęło.
Krok 5 - Kaczka po pekińsku foto
Śliwki (mogą być mrożone) włożyć do garnka razem z sosem balsamicznym, goździkami. Dodać 3-4 łyżki sosu spod pieczonej kaczki. Chwilę gotować na małym ogniu. Zmiksować blenderem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodać wodę. Podawać z kaczką. Smacznego!
Mniam
Smaczna kaczka przygotowana na sposób chiński, ale w znacznie przyśpieszonym czasie. Oryginalnie powinna być przygotowana parę dni i wisieć na haku w przewiewnym miejscu, polewana marynatą. U mnie wersja spolszczona z sosem śliwkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat