kaczka po pekińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt.
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    10 szt.
  • ogórek świeży

    1 szt.
  • papier ryżowy

  • sos śliwkowy

  • powidła śliwkowe

    250 g.
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • sherry

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sezam

    1 łyżeczka
  • Glazura:

  • sos sojowy

    5 łyżek
  • miód pszczeli

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Imbir mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • ocet winny

    po 1 łyżeczce
  • oliwa

    po 1 łyżeczce
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na suchej patelni uprażyć sezam i odstawić.Najpierw przygotować sobie glazurę,cebule i czosnek obrać drobniutko posiekać,wrzucić do naczynia i połączyć z pozostałymi składnikami potrzebnymi do glazury.Kaczkę oczyścić,umyć i osuszyć,ponakłuwać ją widelcem,natrzeć przygotowaną glazurą i odstawić w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na ok.12godz.Po tym czasie włożyć ją do naczynia żaroodpornego i piec ok 1,5 godz.w 200st.jeśli waży 1,5kg.jeśli więcej waży to dłużej piec(1kg.mięsa piec godzinę,jeśli 2kg.to 2 godz.)
W międzyczasie jak będziemy piec kaczkę można zabrać się za przygotowanie sosu:Wszystkie składniki sosu oprócz sezamu dokładnie ze sobą połączyć w rondelku i podgrzewać na wolnym ogniu ok.5min.wylać sos do miseczki,dodać sezam i przestudzić.Cebulę dymkę i ogórka oczyścić i pokroić w cienkie długie paseczki jak zapałki,upieczone mięso kaczki pokroić w plasterki,podawać na papierze ryżowym zwilżonym wodą z pokrojonymi warzywami oraz sosem śliwkowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 17.01.2014 03:36
Dla mnie super :-)
aginaa 16.12.2013 18:48
fajny pomysl na kaczke
Bernadeta1 03.12.2013 00:14
bardzo pracochłonna ale na pewno smaczna kaczka
SmacznaPyza 02.12.2013 21:16
i rzeczywiście najpierw prażysz sezam a dopiero potem zajmujesz się kaczką, która musi leżakować kilkanaście godzin ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat