KACZKA PO PEKIŃSKU

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kg
  • brandy

    3 łyżki
  • płynny miód

    5 łyżek
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • młoda cebulka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
Kaczkę włożyć do cedzaka ustawionego w brytfannie i polać wrzątkiem, co sprawi ,że skóra będzie mniej napięta. Osuszyć ręcznikiem papierowym w środku i na zewnątrz. Następnie kaczkę nasmarować brandy - alkohol wysuszy skórę , dzięki czemu będzie ona naprawdę chrupiąca. Obwiązać sznurkiem skrzydła ptaka i zawiesić go w chłodnym,przewiewnym miejscu nad miską lub tacą, na którą ociekną resztki wody i alkohol.

Odczekać 4 godziny i nasmarować kaczkę miodem wymieszanym z sosem sojowym, odczekać około godziny i ponownie nasmarować.
Poczekać 3 godziny, aż wyschnie.
Można ewentualnie zostawić kaczkę na całą noc.
Krok 2 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kaczkę położyć na ruszcie ustawionym nad blachą i wstaw na 1,5 godziny.
Kaczki nie kłaść bezpośrednio na blasze- znajdujący się tam tłuszcz uniemożliwiłby zarumienienie się skórki od spodu.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia

Kaczkę piec 20 minut w 190 stopniach
60 minut w 160 stopniach
20 minut w 200 stopniach
Krok 3 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
w czasie kiedy będzie nam się kaczuszka piekła należy przyszykować sos śliwkowy (znajdziecie go w moich przepisach) oraz placuszki mandaryńskie (również w moich przepisach).
Kroimy również cebulkę na kawałki o długości 5 cm,. a potem porozcinamy wzdłuż na wąskie paski.
Ogórek kroimy na kawałki o wymiarach 2cmX 5 cm (ze skórką) a potem nacinamy na węższe paski.
Papryczkę kroimy na cieniutkie paski.
Wszystko układamy na półmisku
Krok 4 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
Z kaczuszki ściągamy skórę i kroimy na cienkie paseczki. Mięso również kroimy na cienkie paski i układamy na półmisku.
Na placku mandaryńskim smarujemy cienki pasek sosu śliwkowego
Krok 5 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
Na sosie układamy paprykę, ogórek i cebulkę oraz mięso kaczki i chrupiącą skórkę
Krok 6 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
składamy placuszka i wcinamy.
Gwarantuję że każdemu będzie smakowało. Kaczka jest po prostu nieziemska a sos śliwkowy idealnie pasuje.
Krok 7 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
Kaczuszka idealna na romantyczną kolację a jedzenie palcami jest bardzo seksi haha

PS do kaczuszki robię również sos czosnkowy,który można znaleźć w moich przepisach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pyszota 21.02.2014 09:38
śiwtenie przyrządzone
Kuchareczka2 14.01.2013 17:03
wygląda przepysznie
Seba 14.01.2013 15:56
Pięknie przyrumieniona
kamyk 09.01.2013 22:20
pyszna kaczucha
rjustysia 30.10.2012 19:13
Ależ pięknie zrumieniona! to pewnie zasługa miodu :)
Ewelina38 01.10.2012 18:06
zapowiada się wyborna kolacyjka :)
Marta1986 04.08.2012 19:31
super
Andysz 30.07.2012 10:28
pyszna;)
Andysz 30.07.2012 10:28
pyszna;)
Angelika10 03.07.2012 21:25
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat