Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KACZKA PO PEKIŃSKU

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2 kg
brandy 3 łyżki
płynny miód 5 łyżek
sos sojowy 3 łyżki
młoda cebulka ze szczypiorkiem 1 pęczek
ogórek zielony 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: KACZKA PO PEKIŃSKU

Kroki postępowania

1
Kaczkę włożyć do cedzaka ustawionego w brytfannie i polać wrzątkiem, co sprawi ,że skóra będzie mniej napięta. Osuszyć ręcznikiem papierowym w środku i na zewnątrz. Następnie kaczkę nasmarować brandy - alkohol wysuszy skórę , dzięki czemu będzie ona naprawdę chrupiąca. Obwiązać sznurkiem skrzydła ptaka i zawiesić go w chłodnym,przewiewnym miejscu nad miską lub tacą, na którą ociekną resztki wody i alkohol.

Odczekać 4 godziny i nasmarować kaczkę miodem wymieszanym z sosem sojowym, odczekać około godziny i ponownie nasmarować.
Poczekać 3 godziny, aż wyschnie.
Można ewentualnie zostawić kaczkę na całą noc.
Krok 1 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
2
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kaczkę położyć na ruszcie ustawionym nad blachą i wstaw na 1,5 godziny.
Kaczki nie kłaść bezpośrednio na blasze- znajdujący się tam tłuszcz uniemożliwiłby zarumienienie się skórki od spodu.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia

Kaczkę piec 20 minut w 190 stopniach
60 minut w 160 stopniach
20 minut w 200 stopniach
Krok 2 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
3
w czasie kiedy będzie nam się kaczuszka piekła należy przyszykować sos śliwkowy (znajdziecie go w moich przepisach) oraz placuszki mandaryńskie (również w moich przepisach).
Kroimy również cebulkę na kawałki o długości 5 cm,. a potem porozcinamy wzdłuż na wąskie paski.
Ogórek kroimy na kawałki o wymiarach 2cmX 5 cm (ze skórką) a potem nacinamy na węższe paski.
Papryczkę kroimy na cieniutkie paski.
Wszystko układamy na półmisku
Krok 3 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
4
Z kaczuszki ściągamy skórę i kroimy na cienkie paseczki. Mięso również kroimy na cienkie paski i układamy na półmisku.
Na placku mandaryńskim smarujemy cienki pasek sosu śliwkowego
Krok 4 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
5
Na sosie układamy paprykę, ogórek i cebulkę oraz mięso kaczki i chrupiącą skórkę
Krok 5 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
6
składamy placuszka i wcinamy.
Gwarantuję że każdemu będzie smakowało. Kaczka jest po prostu nieziemska a sos śliwkowy idealnie pasuje.
Krok 6 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto
7
Kaczuszka idealna na romantyczną kolację a jedzenie palcami jest bardzo seksi haha

PS do kaczuszki robię również sos czosnkowy,który można znaleźć w moich przepisach
Krok 7 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 21.02.2014 09:38
śiwtenie przyrządzone
Kuchareczka2 14.01.2013 17:03
wygląda przepysznie
Seba 14.01.2013 15:56
Pięknie przyrumieniona
kamyk 09.01.2013 22:20
pyszna kaczucha
rjustysia 30.10.2012 19:13
Ależ pięknie zrumieniona! to pewnie zasługa miodu :)
Ewelina38 01.10.2012 18:06
zapowiada się wyborna kolacyjka :)
Marta1986 04.08.2012 19:31
super
Andysz 30.07.2012 10:28
pyszna;)
Andysz 30.07.2012 10:28
pyszna;)
Angelika10 03.07.2012 21:25
super
mic 25.06.2012 21:57
takiej kaczki jeszcze nie jadłem.
Miki 08.06.2012 11:12
super
Anna152 16.05.2012 15:00
super przepis
Katarzyna59 13.05.2012 14:40
świetna
edi 07.05.2012 21:48
ciekawa:)
smakowita 30.04.2012 17:37
ale apetyczna ta kaczuszka ,
Robert10 28.04.2012 13:06
wytworna kaczuszka z rumianą, chrupiącą skórką skórką
Dorian 28.04.2012 08:39
super pyszne
Andysz 27.04.2012 10:21
mmmmmmm super!;) REWELACJA!!!
Motorek 27.04.2012 09:37
extra
kate.500 27.04.2012 08:26
pychotka
Katarzyna87 09.04.2012 09:35
fajne
Mysiunia 09.04.2012 09:04
z chęcią bym spróbowała :) tym bardziej że kaczki jeszcze nie jadłam
Anna146 09.04.2012 07:38
super obiad
ben-ka 08.04.2012 23:50
uwielbiam kaczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak