Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka pieczona z żurawiną, morelami i migdałami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki główny

kaczka 2,20 kg

nadzienie

morele suszone 150 gram
żurawina suszona 150 gram
migdały 100 gram

marynata

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
czosnek 3 ząbki
oliwa 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka pieczona z żurawiną, morelami i migdałami

Kaczkę natarłam przyprawami i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) z zewnątrz i w środku, skropiłam oliwą i wstawiałam na kilka godzin do lodówki. Do środka włożyłam część wymieszanych owoców z migdałami.Spięłam wykałaczkami, resztę owoców ułożyłam na kaczce i po brzegach. Podlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temperaturze 200 stopni pierwszą godzinę pod przykryciem , następne 1,5 godziny odkrytą polewając wytworzonym sosem. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.09.2014 09:45
Uwielbiam kaczkę z owocami,to mój najsmaczniejszy drób:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak