Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka pieczona z sosem żórawnowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1
ząbek czosnku 1
majeranek 2 ŁYŻKI
tymianek 1 łyżeczka
cebula 1
masło 1 łyżka
sól
pieprz
żurawina
wino czerwone 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka pieczona z sosem żórawnowym

żurawinę namocz w 100 ml przegotowanej wody . Kaczkę z wierzchu i wewnątrz natrzyj sola i pieprzem ,a od wewnątrz dodatkowo także majerankiem i tymiankiem. Do środka kaczki włóż przekrojoną na pół główkę czosnku . Kaczkę przełóż do brytfanki , zepnij ja wykałaczka i włóż na 1, 5 godziny do piekarnika nagrzewanego 180 stopni Celcjusza . Co kilkanascie minut polewaj kaczke sosem powstającym w trakcie pieczenia . Cebule posiekaj . W rądlu podgrzewaj masło ,zeszklij na nim cebule , dodaj wino , odsączoną żurawine i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, do czasu zredukowania płynu . Po upieczeniu kaczki , z sosu pieczeniowego zbierz tłuszcz i dolej go do żurawiny .Dopraw do smaku z sola i pieprzem . Upieczoną kaczkę podawaj z sosem , pieczonymi lub smarzonymi ziemniakami albo pampuchami oraz surówkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak