Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z sokiem z pomarańczy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kacze 2 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz młotkowany z kolendrą
majeranek
pomarańcza 1 szt
marchew 1 szt
ziemniaki młode
pierś z kaczki podwójna szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (prowansalska)

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z sokiem z pomarańczy

Kacze części wymoczyć przez całą noc w osolonej wodzie: 1 łyżka na litr wody. Wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę na piersiach kaczki naciąć nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Delikatnie doprawić solą morską prowansalską, posypać pieprzem młotkowanym z kolendrą i majerankiem. części kaczki ułożyć na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i usmażyć powoli z obu stron wytapiając tłuszcz. Umyte ziemniaki pokroić w ósemki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać tłuszczem wytopionym z kaczki i ułożyć podsmażone części kaczki na ziemniakach. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. W między czasie wycisnąć sok z 1 pomarańczy i w połowie czasu pieczenia polać sokiem kaczkę, ułożyć też w naczyniu plasterki marchewki, piec dalsze 30 minut zwiększając temperaturę do 180 stopni.

Ja lubię piersi z kaczki, więc pokroiłam ja w plastry, podałam z upieczonymi ziemniakami, plasterkami marchewki i borówkami z imbirem i porto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 04.01.2013 10:29
Trzeba spróbować
Renataj 01.01.2013 20:34
Apetyczny przepis.
Lemon 01.01.2013 18:37
pycha
kasiaw 01.01.2013 17:58
bardzo smaczna
Ola1984 01.01.2013 17:43
Uwielbiam połączenie kaczki i pomarańczy :)
stokrotka 01.01.2013 17:41
ale smakowitości!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak