Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka pieczona z piwem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt.
czosnek 3 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
piwo 1/2 l.
miód płynny 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka pieczona z piwem

Kaczkę dokładnie oczyścić i umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie natrzeć kucharkiem i pieprzem najlepiej świeżo zmielonym , włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić . W naczyniu przygotować marynatę , wlać piwo dodać miód i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się , dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz do smaku oraz oliwę , całość wymieszać . Powstałą marynatą zalać kaczkę , przykryć i odstawić na 12 godz. w chłodne miejsce . Po tym czasie wstawić do piekarnika na 190 st. i piec aż się zrumieni i będzie miękka (piekłam ok. 2 godz. ) co jakiś czas przewrócić ją i polać pozostałą marynatą lub wytworzonym sosem od pieczenia kaczki , po godzinie pieczenia zmniejszyłam temp. do 140 st. Podawać z czerwoną kapustą i ziemniakami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 05.04.2015 21:41
mocno przypieczona
IZABELA29 05.04.2015 19:47
mocno przypieczona , ja lubię kaczuchę nadzianą farszem
Franciszek 05.04.2015 18:45
Super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak