Kaczka pieczona z jabłkiem i pomarańczą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

  • rozmaryn

  • olej

  • sól do smaku

  • pieprz

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • jabłka

    2 szt
  • pomarańcza

  • sok pomarańczowy

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie oczyszczam, myję i suszę, do jej wnętrza wkładam obrane i pokrojone cząstki jabłek i pomarańczy, zszywam, a następnie marynuję ją w marynacie na bazie oleju, przypraw i soku z pomarańczy, natartą kaczkę, wkładam do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piekę pół godziny, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piękę pod przykryciem ok. 2 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 14.02.2017 08:17
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat