Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

majeranek 5 łyżek
jabłka 1/2 kilogram
Czosnek suszony Prymat 1
sól
pieprz
żurawina
kaczka 1 cała

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Kaczkę myjemy, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek w kostce) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso - nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i mieszamy z żurawiną i majerankiem. Takim farszem nadziewamy kaczkę (zostawiamy trochę jabłek do dołożenia na koniec pieczenia). Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe jabłka z żurawiną i pieczemy. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta.

Podawać z ulubionymi dodatkami :) Ja zawsze podaję z żurawiną do mięsa i pieczonymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 14.11.2012 08:51
pycha
SmacznaPyza 13.11.2012 18:47
podajesz czas pieczenia a brak informacji jak duża była kaczka
-Natka- 13.11.2012 11:57
uwielbiam pieczoną kaczkę, a Twoja prezentuje się niezwykle smakowicie!
bietka 13.11.2012 11:41
pychota
Krakowianka 13.11.2012 11:21
cudowna! pięknie sie prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak