Kaczkę oczyścić,umyć i osuszyć najlepiej papierowymi ręcznikami.Natrzeć zarówno na zewnątrz jak i od środka solą,pieprzem,przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,cząbrem i jedną łyżką majeranku.Tak doprawioną odstawić w szczelnie przykrytym naczyniu na noc do lodówki.Jabłka umyć,wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki zalać białym winem wytrawnym i odstawić na godzinę.Wyjąć kaczkę z lodówki,osączyć jabłka z wina,(wina nie wylewać)dodać do nich łyżkę majeranku i wymieszać,włożyć jabłka do wnętrza kaczki,otwór zszyć lub spiąć wykałaczkami,Ułożyć kaczkę w brytfannie bez dodatku tłuszczu i podlać 1/2 szklanki wina w którym moczyły się jabłka,przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec przez około 2-2,5 godziny,po około godzinie zdjąć pokrywkę aby kaczka mogła się ładnie zrumienić i miała chrupiącą skórkę,w trakcie pieczenia od czasu do czasu polewać kaczkę sosem który się wytworzył aby zbytni nie wyschła.Smacznego.