KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I CZĄBREM

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt(1,8-2kg)
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • czosnek

    3 ząbki
  • cząber

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • jabłko winne

    3-4 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę oczyścić,umyć i osuszyć najlepiej papierowymi ręcznikami.Natrzeć zarówno na zewnątrz jak i od środka solą,pieprzem,przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,cząbrem i jedną łyżką majeranku.Tak doprawioną odstawić w szczelnie przykrytym naczyniu na noc do lodówki.Jabłka umyć,wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki zalać białym winem wytrawnym i odstawić na godzinę.Wyjąć kaczkę z lodówki,osączyć jabłka z wina,(wina nie wylewać)dodać do nich łyżkę majeranku i wymieszać,włożyć jabłka do wnętrza kaczki,otwór zszyć lub spiąć wykałaczkami,Ułożyć kaczkę w brytfannie bez dodatku tłuszczu i podlać 1/2 szklanki wina w którym moczyły się jabłka,przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec przez około 2-2,5 godziny,po około godzinie zdjąć pokrywkę aby kaczka mogła się ładnie zrumienić i miała chrupiącą skórkę,w trakcie pieczenia od czasu do czasu polewać kaczkę sosem który się wytworzył aby zbytni nie wyschła.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
teresa18 20.12.2013 16:18
przepyszna
Papryczka 12.10.2013 20:13
apetyczna kaczuszka
kate.500 01.10.2013 20:10
smakowicie wyglada
Stenka 28.09.2013 08:02
smaczny obiad
barbara11561 26.08.2013 07:45
kaczuszka rewelacyjnie Ci się upiekła:)
Motorek 08.05.2013 14:13
na pewno smaczna
smakoszek 16.04.2013 22:58
pyszna kaczka,bardzo lubię taką :)
Papryczka 01.02.2013 20:53
pyszna kaczka
Ada-Gaba 07.01.2013 07:31
uwielbiam takie pyszne mięsko
gacopierz23 27.12.2012 14:17
pyszna i rumiana

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat