Kaczka pieczona z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

kaczka

  • kaczka

    2 kg
  • cząber

    2 łyzki
  • Majeranek suszony Prymat

    5 łyżek
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

    3 łyzki
  • jabłka

    2 szt

kluseczki

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka pieczona z jabłkami foto
Mrożoną kaczkę najpierw rozmrozić wkładając do lodówki na 24 godziny. Kaczkę umyć, zalać zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki soli morskiej i zostawić na 30 minut. Wyciągnąć z osolonej wody, umyć, osuszyć.
Krok 2 - Kaczka pieczona z jabłkami foto
Cząber, majeranek, sól i czarnym pieprz wymieszać z oliwą. Mieszanka przypraw natrzeć
kaczkę od zewnątrz. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i obtoczyć w mieszance przypraw. Włożyć do środka kaczki. „Zaszyć” ptaka wykałaczkami.
Kaczkę piec w naczyniu odpornym bez pokrywki w 230 stopniach przez 1/2godziny (grzbietem do góry). Następnie zamknąć garnek pokrywką i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez kolejne 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na druga stronę.
Krok 3 - Kaczka pieczona z jabłkami foto
Kluseczki:
Z podanych składników wyrabiamy sprężyste ciasto. Jeśli trzeba dodajemy maki – zależy od wielkości jajek. Z ciasta formujemy rulonik i nożem strącamy kluseczki na osolony wrzątek. Gotujemy około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 27.04.2015 20:28
Dobrze wypieczona:)
Renata9 27.04.2015 19:26
Taką kaczkę to bym chętnie zjadła :-)
paulette17 27.04.2015 18:05
U mnie taka kaczka była na Wielkanoc. Apetyczna :)
Aleksandra/Olcia 27.04.2015 17:08
ale chrupiąca skórka
iskierka.ag 27.04.2015 16:54
Uwielbiam kaczki, jest apetyczna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat