Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kaczka 1 szt (niecałe 2 kg)
jabłko kwaśne 1 duże szt

NADZIENIE

sól 1 łyżka
kapusta czerwona 1 mała szt
wino czerwone wytrawne 1 szkl
masło 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z czerwoną kapustą

Kroki postępowania

1
Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę do wrzątku na 3 minuty. Wyjąć i osuszyć. W tym momencie wszystkie ukryte pałki wyjdą do wierzchu i łatwo można je usunąć.
Majeranek i sól przełożyć na suchą patelnię. Prażyć, aż będzie wyczuwalna woń majeranku. Dodać roztarty czosnek, olej i wszystko połączyć.
Krok 1 - Kaczka pieczona z czerwoną kapustą foto
2
Natrzeć dokładnie kaczkę z każdej strony. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na dobę.
Krok 2 - Kaczka pieczona z czerwoną kapustą foto
3
W garnku rozpuścić masło i wrzucić drobno poszatkowaną kapustę. Wlać sok z cytryny i wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić.
Krok 3 - Kaczka pieczona z czerwoną kapustą foto
4
Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami jabłka. Mięso przed włożeniem do piekarnika powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Piec przez ok 2,5 godziny w temperaturze 180*C. W trakcie pieczenia przewrócić kaczkę, aby przypiekła się z każdej strony. Można przykryć folią aluminiową, gdyby zaczęła się za bardzo przypalać. Mięso przed krojeniem powinno odpocząć 10 min. Smacznego :)
Krok 4 - Kaczka pieczona z czerwoną kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.03.2016 14:00
smakowicie wygląda
berys18 22.03.2016 18:10
pyszna propozycja
mirosława4 22.03.2016 17:47
pożywne danie
olkaaa 22.03.2016 10:52
wygląda smakowicie
gosia56 22.03.2016 10:47
pyszny obiadek;)
sliwka 22.03.2016 07:59
Smaczne danie;))
Franciszek 22.03.2016 00:27
pyszne danie
Renata9 21.03.2016 23:06
Smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak