Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona wg Anusi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
czosnek 1-2 główki
por 1-2 szt
olej
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona wg Anusi

Kroki postępowania

1
Kaczke dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek pokroić w plasterki lub przecisnąć przez praskę. Obłożyć nim kaczkę, posolić i odstawić na 2-3 godziny.
Krok 1 - Kaczka pieczona wg Anusi foto
2
Po tym czasie usunąć czonsnek i obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Ponacinać skórę na piersi kaczki.
Krok 2 - Kaczka pieczona wg Anusi foto
3
Obsmażoną kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać czornek i pory (włożyć je również do środka kaczki). PIec do miękkości (około 2 godzin) w temperaturze około 180 stopni.
Krok 3 - Kaczka pieczona wg Anusi foto
4
Po upieczeniu podzielić kaczkę na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami.
Krok 4 - Kaczka pieczona wg Anusi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

okrysia 30.12.2013 08:02
SMACZNE TO!
irenka 29.12.2013 20:19
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak