Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona w kawałkach
Propozycja na pieczone - smaczne, delikatne i soczyste kawałki kaczki (piersi, skrzydełka i nóżki) w aromatycznej oprawie.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaczkę dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki. Odcinamy nogi, skrzydełka oraz piersi (nie pozbawiając ich skóry).
* Pozostały korpus i szyjkę możemy wykorzystać do ugotowania niezwykle smacznego rosołu.
We wszystkich kawałkach nacinamy skórę, oprószamy je solą, pieprzem oraz dobrze nacieramy ziołami (majerankiem, tymiankiem i cząbrem). Kawałki wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki do skruszenia mięsa i odpowiedniego przejścia wszystkich smaków oraz aromatów**.
** Kawałki możemy zostawić w lodówce na całą noc.
2. Następnie kawałki kaczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy je odrobiną wody. Kawałki układamy skórą do góry, tak aby wytapiający się z niej tłuszcz spływał po mięsie i nadawał mu delikatności oraz soczystości.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mięso od góry powstającym sosem.
3. Gotowe kawałki kaczki świetnie komponują się z delikatnym ryżem jaśminowym i świeżą sałatą.
Życzę smacznego! :)