Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka Pekin w ziołowej marynacie, zapiekana z warzywami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kaczka 1,5 kilograma
ziemniaki 8 sztuk
cebula 2 sztuki
marchew 4 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Marynata do mięsa:

olej 3 łyżki
czosnek 5 ząbków
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Majeranek suszony Prymat 250 gramów
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka Pekin w ziołowej marynacie, zapiekana z warzywami

Kroki postępowania

1

Przygotowanie kaczki z warzywami.

Krok 1 - Kaczka Pekin w ziołowej marynacie, zapiekana z warzywami foto
2
Kaczkę dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, usuwamy niepotrzebne części, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Kaczkę Pekin nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony oraz w środku, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej jest ją przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.
Krok 2 - Kaczka Pekin w ziołowej marynacie, zapiekana z warzywami foto
3
Po upływie tego czasu lub dnia następnego obieramy warzywa i kroimy według własnego gustu. Ja ziemniaki obrałam i zostawiłam w całości, cebulę i marchew pokroiłam w mniejsze części, tak jak widać na zdjęciu. Do brytfanny włożyłam kaczkę, wokół niej ułożyłam warzywa, które posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, podlałam sokiem z miski w której marynowała się kaczka.
Krok 3 - Kaczka Pekin w ziołowej marynacie, zapiekana z warzywami foto
4
Brytfannę zamknęłam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekłam przez 50 minut w zamknięciu, następnie odkryłam i piekłam jeszcze 20 minut aby kaczka ładnie się zarumieniła i skórka była chrupiąca. Kaczka wyszła pyszna i soczysta w środku. Podajemy z upieczonymi warzywami i buraczkami.
Krok 4 - Kaczka Pekin w ziołowej marynacie, zapiekana z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak