Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka o smaku Porto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sól do smaku
pierś z kaczki ze skórą gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka o smaku Porto

2 piersi z kaczki ze skórą b/k (u mnie po 200g jedna sztuka)
NA MARYNATĘ
2 łyżeczki miód (ja miałam wielokwiatowy)
2 łyżeczki sos sojowy-ciemny
1/2 szklanki wino Porto
pieprz wg.uznania
DODATKOWO
blaszka
1 łyżka olej
sól morska świeżo mielona

Umyte i osuszone piersi z kaczki nacinamy (skórkę) w kratkę.Do plastikowej miski dodajemy miód,wino,sos sojowy oraz pieprz-całość mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.Wkładamy do tego mięso i marynujemy najlepiej całą noc trzymając w lodówce.

Następnie na łyżce oleju na patelni obsmażamy piersi z obu stron zaczynając od strony skóry do prawie całkowitego odparowania wina.Podsmażone przekładamy na blaszkę,polewamy resztką płynu jaki nam został na patelni,solimy,pieprzymy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190*C około 15 minut bez przykrycia...

Po upieczeniu odstawiamy mięso żeby odpoczeło po czym możemy podawać z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO :-)

Kaczucha ma lekko słodkawy smak.Z wierzchu jest chrupiąca a w środku pyszna i delikatna :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 20:13
Rarytas dla mięsożerców.
Renataj 28.10.2012 21:41
Prezentuje się rewelacyjnie i pewnie równie wspaniale smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak