Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka nadziewana jabłkami

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 70 dkg
majeranek 1 łyżka
cebula 3 sztuki
sól 1 łyżka
olej rzepakowy 1 do smaku
kaczka 2,7 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziewana jabłkami

Kroki postępowania

1
Kaczkę dokładnie myję, oczyszczam i osuszam. Odcinam skrzydła. Dokładnie nacieram kaczkę solą i majerankiem w środku i na zewnątrz. Odstawiam na dwie godziny do lodówki żeby przeszła przyprawami.
Krok 1 - Kaczka nadziewana jabłkami foto
2
Jabłka obrane kroję na cząstki, cebule w piórka. Po wyjęciu z lodówki kaczkę nadziewam jabłkami i cebulką. Spinam szpilkami dokładnie żeby farsz nie wyleciał. Układam w brytfannie do której wlewam dwie łyżki oleju. Wstawiam kaczkę do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni i piekę.
Krok 2 - Kaczka nadziewana jabłkami foto
3
Kaczkę należy piec tyle czasu ile ona waży. Moja była pieczona około 2,5 godziny. Kaczkę piekłam w przykrytej brytfannie. 10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę z brytfanny i dopiekałam dalej. Przed podaniem wyjmuję szpilki.
Krok 3 - Kaczka nadziewana jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 06.01.2014 12:30
pyszności :) bardzo lubię!
Alex_M 04.01.2014 18:17
wspaniała kaczucha :)
gosia56 04.01.2014 13:09
ale bym zjadła trochę takiej kaczki Madziu.
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 12:37
Ciekawy przepis
Mniam 03.01.2014 12:18
Zjadłabym taką kaczusię na obiad :)
krystyna330 03.01.2014 11:59
wygląda bardzo smacznie
dodi 03.01.2014 11:51
ale apetyczna kaczucha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak