Kaczka nadziewana jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    70 dkg
  • majeranek

    1 łyżka
  • cebula

    3 sztuki
  • sól

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 do smaku
  • kaczka

    2,7 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka nadziewana jabłkami foto
Kaczkę dokładnie myję, oczyszczam i osuszam. Odcinam skrzydła. Dokładnie nacieram kaczkę solą i majerankiem w środku i na zewnątrz. Odstawiam na dwie godziny do lodówki żeby przeszła przyprawami.
Krok 2 - Kaczka nadziewana jabłkami foto
Jabłka obrane kroję na cząstki, cebule w piórka. Po wyjęciu z lodówki kaczkę nadziewam jabłkami i cebulką. Spinam szpilkami dokładnie żeby farsz nie wyleciał. Układam w brytfannie do której wlewam dwie łyżki oleju. Wstawiam kaczkę do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni i piekę.
Krok 3 - Kaczka nadziewana jabłkami foto
Kaczkę należy piec tyle czasu ile ona waży. Moja była pieczona około 2,5 godziny. Kaczkę piekłam w przykrytej brytfannie. 10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę z brytfanny i dopiekałam dalej. Przed podaniem wyjmuję szpilki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łucja 06.01.2014 12:30
pyszności :) bardzo lubię!
Alex_M 04.01.2014 18:17
wspaniała kaczucha :)
gosia56 04.01.2014 13:09
ale bym zjadła trochę takiej kaczki Madziu.
Rycerz 03.01.2014 12:37
Ciekawy przepis
Mniam 03.01.2014 12:18
Zjadłabym taką kaczusię na obiad :)
krystyna330 03.01.2014 11:59
wygląda bardzo smacznie
dodi 03.01.2014 11:51
ale apetyczna kaczucha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat