Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziewana gruszkami
Kaczka nadziewana gruszkami to połączenie soczystego i delikatnego mięsa ze słodkim, owocowym nadzieniem. To znakomita propozycja na wykwintny, rodzinny obiad lub randkę.
Jak zrobić kaczkę nadziewaną gruszkami? Dowiedz się krok po kroku:
- jak umyć, oczyścić i zamarynować kaczkę?
- jak przygotować nadzienie z gruszek?
- jak faszerować i zszyć kaczkę?
- jak piec kaczkę nadziewaną gruszkami?
- z czym podawać kaczkę nadziewaną gruszkami?
Kroki postępowania
Kaczkę umyć, oczyścić, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
3 gruszki ubrać ze skórki, pokroić w większą kostkę, wymieszać z majerankiem.
Nadziać kaczkę gruszkami.
Dokładnie zszyć kaczkę nitką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 2 godziny.
Po godzinie kaczkę posmarować miodem, obłożyć pokrojonymi gruszkami posypanymi cynamonem. Podawać na gorąco z sałatką.