Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka nadziana kaszą ,jabłkami i żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2,5 kg,
jabłka 2
żurawina suszona 2 garście,
ząbki czosnku 3
kasza jęczmienna 1 woreczek
sól i pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
masło kilka plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziana kaszą ,jabłkami i żurawiną

Kaczkę o wadze ponad 2, 5 kg oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć dobrze w środku jak i z zewnątrz przyprawami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Kaczkę przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
Woreczek kaszy ugotować na sypko. Ugotowaną kasze połączyć z obranymi i pokrojonymi jabłkami oraz z suszoną żurawiną. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Farszem nadziać kaczkę, otwory kaczki spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką kuchenną.
Gotową kaczkę włożyć do prodiża, obłożyć plasterkami masła oraz pokrojonymi jabłkami.
Piec około 2 - 2,5 godziny.
Kaczkę można włożyć do nagrzanego piekarnika i piec według uznania.
1 Kg. kaczki to 1 godzina pieczenia.
Mnie sie zepsuł piekarnik dlatego użyłam prodiża.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:26
Znakomita kaczka.
bietka 01.11.2017 09:22
Pyszna kaczuszka w sam raz na dzisiejszy obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak