Przepis i sposób przygotowania na: kaczka na pieczonych buraczkach
Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut.
Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki.
Pierś z kaczki umyć i osuszyć.
Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Na patelni grillowej smażyć kaczkę.
Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę.
Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C
W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy.
Chwilę smażyć mieszając.
Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła".
Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem.