Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka na pieczonych buraczkach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 szt
buraki 4 szt
sok pomarańczowy 5 łyżek
masło 2 łyżki
miód płynny 1 łyżka
tymianek 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka na pieczonych buraczkach

Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut.
Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki.
Pierś z kaczki umyć i osuszyć.
Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Na patelni grillowej smażyć kaczkę.
Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę.
Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C
W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy.
Chwilę smażyć mieszając.

Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła".
Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz33 21.03.2021 13:42
Bardzo ciekawa propozycja. Gratuluję :-)
DorotaZ 31.03.2015 20:33
Pyszności:)
gosia1988 31.03.2015 09:57
pyszne mięsko
bertpvd 31.03.2015 09:40
danie - rewelacja !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak