kaczka na dziko z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczki

    2 szt
  • pomarańcze

    2 kg
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • żubrówka

    100 ml
  • olej

    50 ml
  • sól, pieprz

    do smaku
  • ziarna ziela angielskiego

    6 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • estragon

    1 łyzka
  • rozmaryn

    1 łyzka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyzka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    8 szt
  • marynata

    300 g
  • włoszczyzna

    300 g
  • wino czerwone wytrawne

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczki myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przygotowaną z oleju, posiekanego czosnku, estragonu, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu oraz żubrówki. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ścieramy na tarce warzywa, dodajemy zioła i gotujemy w 500 ml wody ok. 15 min. Dodajemy wino i zagotowujemy. Studzimy marynatę.
kaczki wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 12-24 h do lodowki i co jakis czas przekrecamy na druga strone. Nastepnie kaczki wyjmujemy z marynaty. Obsuszamy. Faszerujemy obranymi i wypestkowanymi owocami. Nafaszerowane kaszki zszywamy lub spinamy wykałaczkami i w brytfannie wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 2 h. W trakcie pieczenia polewamy ją powstałym sosem, a wytopion tłuszcz odlewamy łyżką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 22.11.2011 21:18
super
ajres 22.11.2011 21:18
super
rakow2 17.08.2011 15:28
a co na to kaczka?
Smakosz6 29.03.2011 10:28
mmmmmmmmmmmmmmm
Tika4444 09.03.2011 17:33
super wygląda
Smakosz6 16.12.2010 15:33
mniam
IZABELA29 01.10.2010 08:25
smacznie wygląda
Anna189 20.08.2010 10:17
mniam mniam bardzo smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat