Kaczka faszerowana po niemiecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kaczka

    3 kg

Farsz

  • podroby

    z kaczki
  • boczek surowy

    150 g
  • pieczarki

    150 g
  • cebula

    1 szt
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • jajko

    2
  • skórka z cytryny

    1/2
  • bułki

    3 wrocławskie
  • mleko 3,2%

    750 ml
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Sos

  • cebula

  • wino czerwone

    125 ml
  • bulion drobiowy

    150 ml

Kapusta

  • kapusta czerwona

    1/2 kg
  • cebula

  • jabłko

  • wino czerwone

    100 ml
  • masło

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Goździki całe Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    szczypta
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości.
Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem .
Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem.
Ułożyłem w brytfance . Piekłem ok.40 minut w temperaturze 190 stopni.
Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia z kaczką i upiekłem. Kaczkę wyjąłem , zawinąłem w folię aluminiową. Sos odtłuściłem , przetarłem przez sito , wymieszałem z winem i bulionem. Przyprawiłem , zagotowałem i wlałem do sosjerki.
Kaczkę rozwinąłem , ułożyłem na kapuście. Podałem z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 14.03.2015 20:14
by się zjadło...
Edith85 10.11.2014 08:27
wygląda imponująco :)
Magula 10.11.2014 08:18
ale bym zjadła :)
Wafelek2601 10.11.2014 07:48
Pysznie wygląda
ice cubes 10.11.2014 00:10
z chęcią bym spróbował :)
Iwusia 09.11.2014 23:35
idealny przepis
luna76 09.11.2014 21:04
pysznie wygląda :)
Ali 09.11.2014 20:08
Wygląda bardzo smacznie :)
norweska20 09.11.2014 18:56
sposób przyrządzenia na 6
kasia.s 09.11.2014 18:25
Uwielbiam kaczkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat