Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka faszerowana po niemiecku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

kaczka 3 kg

Farsz

podroby z kaczki
boczek surowy 150 g
pieczarki 150 g
cebula 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
jajko 2
skórka z cytryny 1/2
bułki 3 wrocławskie
mleko 3,2% 750 ml
śmietana 18 proc 2 łyżki
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
estragon 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
sól i pieprz

Sos

cebula
wino czerwone 125 ml
bulion drobiowy 150 ml

Kapusta

kapusta czerwona 1/2 kg
cebula
jabłko
wino czerwone 100 ml
masło 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
Goździki całe Prymat 2 szt
Ziele angielskie mielone Prymat szczypta
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana po niemiecku

Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości.
Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem .
Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem.
Ułożyłem w brytfance . Piekłem ok.40 minut w temperaturze 190 stopni.
Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia z kaczką i upiekłem. Kaczkę wyjąłem , zawinąłem w folię aluminiową. Sos odtłuściłem , przetarłem przez sito , wymieszałem z winem i bulionem. Przyprawiłem , zagotowałem i wlałem do sosjerki.
Kaczkę rozwinąłem , ułożyłem na kapuście. Podałem z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 14.03.2015 20:14
by się zjadło...
Edith85 10.11.2014 08:27
wygląda imponująco :)
Magula 10.11.2014 08:18
ale bym zjadła :)
Wafelek2601 10.11.2014 07:48
Pysznie wygląda
ice cubes 10.11.2014 00:10
z chęcią bym spróbował :)
Iwusia 09.11.2014 23:35
idealny przepis
luna76 09.11.2014 21:04
pysznie wygląda :)
Ali 09.11.2014 20:08
Wygląda bardzo smacznie :)
norweska20 09.11.2014 18:56
sposób przyrządzenia na 6
kasia.s 09.11.2014 18:25
Uwielbiam kaczkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak