Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1,5 kg
jabłka 5 szt
pomarańcze 2 szt
sól
pieprz
rozmaryn
majeranek
lubczyk
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami

Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin.
2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.
Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pomarańczami i część jabłkami.
w miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html
Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 14.11.2013 13:18
miała być gęsina na 11 listopada... ale do lodówki się nie zmieściła :D
KasiaK90 13.11.2013 10:01
ale uczta:D zjadłabym taką porcyjkę kaczuszki z kluseczkami:) mniam mniam obiadek ;)
Renata9 12.11.2013 22:21
pyszna kaczka
usmiech 12.11.2013 21:13
ciekawy przepis
iwi 12.11.2013 21:00
Rozkosz dla podniebienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak