Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1,5 kg
  • jabłka

    5 szt
  • pomarańcze

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • rozmaryn

  • majeranek

  • lubczyk

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin.
2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.
Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pomarańczami i część jabłkami.
w miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html
Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MarchiochaKucharzy 14.11.2013 13:18
miała być gęsina na 11 listopada... ale do lodówki się nie zmieściła :D
KasiaK90 13.11.2013 10:01
ale uczta:D zjadłabym taką porcyjkę kaczuszki z kluseczkami:) mniam mniam obiadek ;)
Renata9 12.11.2013 22:21
pyszna kaczka
usmiech 12.11.2013 21:13
ciekawy przepis
iwi 12.11.2013 21:00
Rozkosz dla podniebienia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat