Kaczka duszona z winem i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

  • cebula

  • rodzynki

    5dag
  • sól

  • majeranek

  • czosnek

    ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć roztartym z solą i czosnkiem i majerankiem ,uformować ,posmarować tłuszczem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika.Gdy mięso sie zrumieni ,dodac na dno blachy drobno pokrojoną cebulę i po krótkim pieczeniu skropić tuszkę wodą.Podpiec na tyle ,by mięso było jeszcze trochę twarde ,wyjać i pokroić na porcje .Zlać do naczynia wytworzony w czasie pieczenia sos ,ułożyć w nim mieso ,przesypujać je umytymi rodzynkami zalać winem i na małym ogniu dusić do miekkości .Pod koniec duszenia odparować nadmiar sosu .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat