Kacze udka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kacze

    2 szt
  • marchew

    1 średnia
  • cukinia

    15 dag
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1,5 łyżki
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • imbir

    1 kawałek wielkości dużej łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

  • woda

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kacze udka foto
Imbir obieramy, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny, olej i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso i pozostawiamy na 8-24 godzin w chłodnym miejscu.
Krok 2 - Kacze udka foto
Marynatą smarujemy dokładnie kacze udka i pozostawiamy na 8-24 godzin w chłodnym miejscu.
Krok 3 - Kacze udka foto
Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Smażymy na rumiano z obu stron, podlewamy wodą i dusimy 70-80 minut na wolnym ogniu.
Krok 4 - Kacze udka foto
Marchew obieramy, z cebuli wykrawamy miękki miąższ, warzywa kroimy w niewielkie talarki.
Krok 5 - Kacze udka foto
Dusimy razem 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 16.03.2013 14:46
nieźle przyprawione
gosia561 12.02.2012 17:59
świetnie to wygląda
BernadettaP 31.12.2011 11:42
Oj, Mysiuniu, koniecznie spróbuj, bo dobrze przyrządzona kaczka jest nieziemska :)
Mysiunia 31.12.2011 11:05
wstyd się przynac ale jeszcze nigdy nie jadłam kaczki:) najwyższy czas spróbowac:)
teresa18 12.12.2011 17:06
lubimy kacze mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat