Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczek w sosie pomidorowym
Na patelnię dodać pomidory razem z zalewą, koncentrat, doprawić ziołami, solą, pieprzem i cukrem, dusić 4 minuty, zmiksować.
Cukinie umyć obrać ze skórki , wydrążyć gniazda nasienne, cienkim długim nożem . Oprószyć pieprzem i solą odłożyć na 30 minut.
Obrane i umyte pieczarki, zetrzeć na tarce jarzynowej.
Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki, podsmażać, mieszając co jakiś czas aż woda odparuje. Wystudzić.
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać mięso, razem podsmażać kilka minut cały czas mieszając, podlać 1/2 szklanki wody.Doprawić przyprawą do mielonego, oregano, solą, papryką, pieprzem, dusić około 15 minut.
Wymieszać wystudzone mięso z pieczarkami, wbić jajko , ewentualnie doprawić.
Napełnić kabaczka mięsem, ułożyć w naczyniu żaroodporny, zalać sosem, zapiekać około godziny w temperaturze 180 stopni. Kabaczka należy co jakiś czas obrócić .
SMACZNEGO!!!!