Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Idealnie sprawdzi się jako przekąska lub na późną kolację.

Składniki:

Składniki:

kabaczek 1 kilogram
pieczarki 200 gramów
cebula 1 sztuka
ryż 100 gramów
masło 82% 2 łyżki
sól 3 szczypty
pieprz 3 szczypty

Składniki na sos:

pomidory 5 sztuk
mąka 1 łyżka
masło 82% 1 łyżka
sól 3 szczypty
pieprz 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym

Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz.

Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę.

Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebulą, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sos: pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pomidorową mąką.
Doprawiłem solą i pieprzem.

Gotowy kabaczek pokroiłem na grube plastry, polałem sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak