Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym

Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Idealnie sprawdzi się jako przekąska lub na późną kolację.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kabaczek

    1 kilogram
  • pieczarki

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ryż

    100 gramów
  • masło 82%

    2 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty

Składniki na sos:

  • pomidory

    5 sztuk
  • mąka

    1 łyżka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz.

Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę.

Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebulą, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sos: pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pomidorową mąką.
Doprawiłem solą i pieprzem.

Gotowy kabaczek pokroiłem na grube plastry, polałem sosem pomidorowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat