Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jubileuszowy torcik z kremem czekoladowym .Drugi z tortu piętrowego.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
jajko 7 szt
mąka tortowa 1 i 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyzeczki
sól szczypta
kakao 3 łyżki
Krem:
śmietana 30% 400 ml
serek mascarpone 250 gr
fix do śmietany 2 op
cukier 2 łyzki
krem czekoladowy
czekolada gorzka 2 szt
czekolada mleczna 2 szt
śmietana 30% 500 ml
śmietana 2 op.Śnieżka
dżem porzeczkowy 1 słoik (Czarna porzeczka)
sok z czarnej porzeczki 1 szkl
wiórki kokosowe 200 gr.(uprażone)
Do dekoracji:
róże do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Jubileuszowy torcik z kremem czekoladowym .Drugi z tortu piętrowego.

1.
Biszkopt ; Białka oddzielamy od żółtek .Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , ciągle ubijając dodajemy na przemian żółtka i cukier ,mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i z kakao przesiewamy do masy jajecznej i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia składników .Następnie ciasto przelewamy do tortownicy 26 cm szer. wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy w 180 stopniach około 40 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na 3 krążki.
2.
Masa śmietanowa ; śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ,a następnie małymi porcjami dodajemy serek i łączymy z ubitą śmietaną.. Krem czekoladowy - robię dzień wcześniej wieczorem . Śmietanę wlewam do garnka wkładam połamane czekolady i podgrzewam nie dopuszczając do gotowania aż czekolady się rozpuszczą.,schładzam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuje z lodówki wsypuje śmietanki śnieżki i miksuje do uzyskania kremu.
3.
składanie tortu; dolny krążek nasączam sokiem ,następnie smaruje dżemem nakładam połowę kremu czekoladowego, nakładam drugi krążek , nasączam i smaruje dżemem nakładam resztę kremu czekoladowego ,nakładam 3 krążek dobrze dociskam . Cały tort łącznie z bokami smaruje masą śmietankową ,boki obsypuje uprażonym kokosem.Ozdabiam ozdobami z masy cukrowej które zrobiłam sama .Wkładam do lodówki na co najmniej 4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.01.2017 09:22
Serdecznie dziekuje .;)
gusia1000 26.01.2017 00:15
Znakomity tort.
norweska20 25.01.2017 23:43
Elegancki wypiek
Bernadeta1 25.01.2017 19:20
piękny torcik
halina17 25.01.2017 17:13
ładny : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak