Przepis i sposób przygotowania na: Jubileuszowy torcik z kremem czekoladowym .Drugi z tortu piętrowego.
Biszkopt ; Białka oddzielamy od żółtek .Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , ciągle ubijając dodajemy na przemian żółtka i cukier ,mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i z kakao przesiewamy do masy jajecznej i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia składników .Następnie ciasto przelewamy do tortownicy 26 cm szer. wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy w 180 stopniach około 40 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na 3 krążki.
2.
Masa śmietanowa ; śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ,a następnie małymi porcjami dodajemy serek i łączymy z ubitą śmietaną.. Krem czekoladowy - robię dzień wcześniej wieczorem . Śmietanę wlewam do garnka wkładam połamane czekolady i podgrzewam nie dopuszczając do gotowania aż czekolady się rozpuszczą.,schładzam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuje z lodówki wsypuje śmietanki śnieżki i miksuje do uzyskania kremu.
3.
składanie tortu; dolny krążek nasączam sokiem ,następnie smaruje dżemem nakładam połowę kremu czekoladowego, nakładam drugi krążek , nasączam i smaruje dżemem nakładam resztę kremu czekoladowego ,nakładam 3 krążek dobrze dociskam . Cały tort łącznie z bokami smaruje masą śmietankową ,boki obsypuje uprażonym kokosem.Ozdabiam ozdobami z masy cukrowej które zrobiłam sama .Wkładam do lodówki na co najmniej 4 godziny.