Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowy sernik na daktylowo figowym spodzie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

daktyle 10 szt
suszone figi 5 szt
fasola czerwona z puszki 240 g
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 50 g
masło kokosowe 3 łyżki
mąka owsiana 3/4 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa serowa

twaróg zmielony 250 g
jogurt grecki 250 g
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
budyń śmietankowy 2 łyżki
ksylitol 3/4 szklanki
jajko 2 szt

Polewa czekoladowa

czekolada gorzka 70 g
mleko kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowy sernik na daktylowo figowym spodzie

Spód:
Daktyle oraz figi zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę. Czekoladę oraz masło kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na drobny pył. Do wysokiej miski wkładamy daktyle, figi, mąkę owsianą, kakao, odsączoną czerwoną fasolę, płynną kawę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość blendujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. Masa będzie bardzo zwarta (taka ma być).

Bierzemy 3/4 masy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i ponownie blendujemy, następnie wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm.

Z reszty formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w mące kokosowej, wstawiamy do lodówki.

Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg i jogurt grecki miksujemy z ksylitolem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń, dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z resztą masy. Całość przelewamy na przygotowany spód. Wygładzamy wierzch, wstawiamy foremkę do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Wystudzony sernik polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą z dodatkiem mleka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy mleko i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Wierzch dekorujemy kuleczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 25.04.2018 18:40
Pyszny sernik dla osób, które liczą kalorie i zdrowo się odżywiają. Mnie oczarował ten sernik! A spód jest obłędnie pyszny - coś na miarę zdrowego brownie. Sama masa serowa jest delikatna i puszysta. Takiego kawałka zdrowego sernika nie można ominąć obojętnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak