Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowy sernik na daktylowo figowym spodzie
Spód:
Daktyle oraz figi zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę. Czekoladę oraz masło kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na drobny pył. Do wysokiej miski wkładamy daktyle, figi, mąkę owsianą, kakao, odsączoną czerwoną fasolę, płynną kawę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość blendujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. Masa będzie bardzo zwarta (taka ma być).
Bierzemy 3/4 masy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i ponownie blendujemy, następnie wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm.
Z reszty formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w mące kokosowej, wstawiamy do lodówki.
Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg i jogurt grecki miksujemy z ksylitolem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń, dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z resztą masy. Całość przelewamy na przygotowany spód. Wygładzamy wierzch, wstawiamy foremkę do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony sernik polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą z dodatkiem mleka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy mleko i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Wierzch dekorujemy kuleczkami.